De keuze tussen groene of grijze energie

In Nederland kun je zelf kiezen of je een groene of grijze energie afneemt bij je energieleverancier. Toch blijkt dit nog een lastige keuze te zijn voor veel huishoudens. Niet iedereen weet wat het inhoud of wat de verschillen tussen deze twee soorten zijn. De grijze vorm kent iedereen wel, maar wat betekent het als het groen is?

Wat is groene energie?

Dit kan niet uitgelegd worden zonder heldere definitie van groene stroom. Deze vorm van stroom is opgewekt uit een energiebron die niet uitgeput raakt en waarbij geen of weinig sprake is van negatieve effecten voor het klimaat bij het opwekken van de energie. Vormen van groene stroom zijn zonne-energie, windenergie en stroom uit biomassa en waterkracht. Toch zijn er wel voor- en nadelen aan groene stroom. Dit maakt de keuze voor energie weer extra moeilijk.

Voor- en nadelen

De voordelen van groene stroom zijn duidelijk. Het is niet schadelijk voor het milieu en de bronnen kunnen niet uitgeput raken. Toch zitten er nog wel een paar nadelen aan. Voor het opwekken van windenergie is altijd een centrale nodig die als reserve kan draaien. Wanneer het niet hard genoeg waait, wordt er namelijk ook niet genoeg stroom opgewekt. Bij biomassa worden er soms bomen gekapt om de productie opgang te houden. Normaal gesproken wordt hier afvalhout voor gebruikt. Door het gebruiken van bomen komt er meer CO2 vrij, terwijl dit juist beperkt moet worden. De stroom die je nu ontvangt is vaak een mix tussen groene en grijze stroom. Hierdoor krijg je nog niet volledig groene stroom aangeleverd. Wordt de vraag naar groene stroom meer, dan zal dit steeds schoner worden.  

Kies voor groene energie

Wanneer je kiest voor groene stroom bij je energiecontract, zorg je ervoor dat de vraag naar groene stroom groter wordt. Hierdoor zal de productie omhoog gaan en zal er meer geïnvesteerd worden in deze vorm van energie opwekken. Groene stroom zal dus steeds schoner en efficiënter kunnen worden opgewekt in de toekomst. Bijna alle energieleveranciers bieden tegenwoordig groene stroom aan. Terwijl dit vroeger nog duurder was dan grijze stroom, is het nu vaak juist goedkoper. Hierdoor draag je je steentje bij aan het milieu én heb je ook nog eens voordelige energietarieven.